Hagyományok - rizs szórás

9 hagyomány, amivel még ma is találkozhatunk

Olykor szeretek elmerülni a régi idők divatjában is és egy kis kitekintés tenni a mai trendek világából a hagyomány világába.

Milyen hagyományok öveztek egy vidéki esküvőt? Milyen babonák éltek? Milyen divat uralkodott? Milyen szokásokat tartottak és tartanak még ma is?

Mindenhol más-más tradíciók éltek és élnek, a nagy napot illetően. A régebbi időkben ezen szokásokat komoly jelentésekkel is felruházták. Ezek mára kissé kikoptak a divatból vagy már esetleg nem tulajdonítanak neki olyan jelentőséget, mint akkoriban.

Ebben a cikkben összeszedtem néhányat, melyekkel én még a mai napig is szoktam találkozni az esküvőkön.

1. A vőlegény nem láthatja a menyasszony ruháját az esküvő előtt

Talán ez az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró hagyomány, amit a mai napig őriznek és találkozhatunk vele. A hiedelem szerint balszerencsét jelent, ha a vőlegény hamarabb meglátja a ruhát, ezért a nagy napon általában a készülődés külön zajlik, így még meghatóbb a pillanat, amikor a vőlegény először meglátja élete párját talpig fehérben.

2. Fehér ruha, piros ruha

Természetesen nincs kőbe vésve, hogy a mennyasszonyi ruhának fehérnek kell lennie és nem is volt mindig így, de a hagyomány szerint a fehér szín szimbolizálja a tisztaságot, ártatlanságot. Majd a menyasszonytáncot követően az ara, átöltözik és immár asszonnyá válva piros színű menyecske ruhában folytatja az ünneplést. Úgy tartják, ha a menyasszony varratja a ruháját, neki nem szabad részt venni a készítésében, mert az szomorúságot hoz a házasságába.

3. „Valami régi, valami, új, valami kölcsön, valami kék”

Ezzel az angolszász tradícióval bizonyára már mindenki találkozhatott. 

A valami régi a menyasszony „régi” életére utal. A valami új, az új közös életre vonatkozik, szerencsét hoz a házasságba. Valami kölcsön, azt szimbolizálja, hogy a házasságra is úgy kell vigyázni, mint egy kölcsön kapott dologra, továbbá jelképezi, hogy szerettei mindig mellette lesznek az élete során és számíthat rájuk. A valami kék pedig a hűségről tanúskodik. Természetesen erre sincs különösebb szabály, hogy milyen kiegészítőre, tárgyra esik a választás.

4. Csokordobás

Ez a szokás szinte egy esküvőn sem marad el. A menyasszony hátra dobja a csokrát, a babona szerint pedig, amelyik hajadon lány elkapja ő lesz a következő, aki férjhez megy. Ez a hagyomány annyiban változott, hogy ma már külön dobócsokrot készíttetnek erre a célra.

5. Harisnyakötő dobás

A csokordobás férfi megfelelője, még ezzel is találkozhatunk. A férj leveszi a feleség harisnyakötőjét és hasonlóképpen a háta mögött felsorakozó férfiak közé dobja, úgy tartják, aki elkapja nemsokára vőlegény lesz.

6. Rizs vagy virágszirom szórás

A házasságkötést követően az ifjú párra régen rizsszemeket, ma már inkább virágszirmokat szór a násznép, ezzel jelképezve a gazdagságot, termékenységet.

7. Menyasszony rablás

Leggyakrabban vidéki esküvőkön találkoztam ezzel a hagyománnyal. Úgy tartják, ha sikerül ellopni a menyasszonyt, a vőlegény nem is érdemelte meg igazán, de egy szellemes feladat megoldásával kiválthatja és visszakaphatja szerelmét.

8. Tányértörés

A menyasszonytáncot követően szokás egy tányért adni a pár kezébe, amit a földre kell dobni és ahány darabra törik a tányér, annyi gyermekkel áldja meg őket a sors.

9. Tortaszeletelés

Még egy fontos momentuma az esküvőnek a torta felvágása. Itt a szemfülesek megfigyelhetik kinek van felül a keze a szeletelésnél, ami pedig jelképezi ki is a dominánsabb fél a házasságban.

Hagyományok - torta vágás